Jämför lån

Privatlån – För större lån

Ett privatlån är ett lån där din kreditgivare inte kräver någon säkerhet. Att du inte behöver lämna säkerhet innebär att du, i motsats till bolån, inte behöver lämna någon egendom i pant för att få låna. Eftersom banken ser detta som en riskhöjare blir dock räntan vanligtvis högre än för lån där säkerhet lämnats. Lånets belopp brukar ligga mellan 10 000kr – 350 000kr eller högre. Beloppen och räntorna skiljer mycket från kreditgivare till kreditgivare, även kravet för att få låna skiljer stort mellan olika erbjudanden. Om du är intresserad av att ta ett privatlån kan det vara lönt att läsa på lite extra innan du jämför privatlån från olika kreditgivare.
 

Snabblån – Mindre belopp snabbt

Precis som i fallet privatlån behöver man inte lämna någon säkerhet för att ta ett snabblån. Faktum är att kraven ofta är mycket låga för dessa lån, och det är inte ovanligt att du som låntagare kan låna med ingen eller mycket låg årsinkomst. Båda dessa delar ses såklart som en riskhöjare från kreditgivarnas sida, dvs, risken för att lånet inte kommer att bli återbetalat är högre för denna låneform än andra vilket märks av på räntan. Dessa lån har även mindre krav på kreditgivarna i och med de låga lånbeloppen som brukar vara mellan 500kr – 10 000kr. Detta har lett till hög konkurrens och marknaden är därför omgedd av erbjudanden. Genom dessa kan du som låntagare faktiskt dra nytta av snabblånen
 

Bolån – När du ska köpa hus

Bolån är en låneform specifikt utformad för bostadsköp. Denna form har specifika krav beträffande säkerhet, där du uppmanas lämna den bostad du lånar till eller annan egendom som säkerhet för lånet. Anledningen till detta säkerhetskrav är att lånens belopp oftast är mycket höga i förhållande till en medel-årsinkomst. Du kan dock inte lägga mer än 85% av husets marknadsvärde som säkerhet efter de nya lagarna om bolån. Det räcker inte med att lämna säkerhet för att ta ett bolån, kraven på din årsinkomst är högre än de är om du t.ex. tar ett snabblån eller privatlån. Eftersom kraven på dig som låntagare generellt sett är höga, blir också bankens risk lägre. Med lägre risk kommer lägre ränta, och det är inte ovanligt att räntan för ett bolån endast är en bråkdel av räntan för ett privatlån. Se till att läsa på ordentligt innan du tar dig ett bolån. Det finns risker kring alla lån och det kan bli en dyr affärr om du inte är påläst och en lukrativ affär om du känner till alla fördelar med lånet.
 

Studielån – Missa inte denna unika chans

Studielån är den mest unika låneformen som finns att hitta i Sverige. Det är kanske inte monopol på att låna ut till studenter, men staten har en egen långivare, CSN, som är subventionerade för att göra det lättare för studenter att överleva under studieåren. Om relationen på räntan mellan bolån och privatlån kan förklaras med att bolån kan tas med en ränta som är en bråkdel av räntan hos ett privatlån, är relationen densamma för studielån. I detta fall jämfört mot bolån, med andra ord, studielån ges till en ränta som endast är en bråkdel av räntan hos bolån. Detta är en chans du inte kan missa. Även om du inte behöver pengarna i dagsläget finns det sätt för dig att lura systemet och förbättra din privatekonomi för all framtid. Läs mer om hur du kan dra nytta av studielånet för att ta examen med både bra betyg och ekonomi. Den förstnämnda får du dock ansvara över själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>