Kreditkort

Kreditkort har länge ansets som någon fult, och kan nästan beskrivas som ett skällsord. Skyhög ränta och risk för att hamna i en ond cirkel av skulder har gjort att få kunder på svenska marknaden använder sig av dessa. Idag är inställingen till konsumtion med kreditkort tudelad mellan att istället köpa på avbetalning, eller att vänta med att köpa tills dess man har råd. Den första är rimligtvis accosierad med ryktet om den skyhöga räntan. Den andra med risken för att aldrig bli skuldfri. Det finns naturligtvis risker med lån, men låt oss fokusera på fördelarna i det här fallet.
 
Idag ser verkligheten dock annorlunda ut, åtminstone beträffande räntan. Många avbetalningsplaner har faktiskt högre ränta än kreditkort och majoriteten, för att inte säga alla, kreditkort har räntefri kredit under en månad. Det innebär att du under 30 dagar kan låna pengar gratis. Följande idé skapar ingen förmögenhet, men vad som skapar förmögenhet är att ta vara på alla inkomster du kan, kombinerat med att samtidigt dra ner på dina kostnader.

Ränta

Har du ett kreditkort med en period av räntefri kredit, har du möjlighet att skjuta upp dina kostnader under denna period till den dag räntan för de lånade pengarna börjar ticka. Lättast att hitta dessa kreditkort är genom att jämföra bankernas erbjudanden. Vad är det bra för tänker du kanske nu. Jo det är nämligen så att eftersom du använder krediten till dina utgifter istället för dina egna pengar, kan du tjäna ränta på dina pengar under tiden du inte använder de, och eftersom krediten rullar gratis under denna period betalar du ingenting utan tjänar endast på det. Låt oss titta på ett exempel:
 
Månad 1
Månad 2
Månad 3
+10 000:- Lön
+10 000:- Lön
+10 000:- Lön
-10 000:- Utgifter
-20 000:- Utgifter
-20 000:- Utgifter
+10 000:- Kreditkort
+10 000:- Kreditkort
+10 000:- Kreditkort
10 000:− Spar
10 000:- Spar
10 000:- Spar
 
För att förenkla och poängtera det viktiga med detta tips, utgår exemplet ifrån att du spenderar hela din lön och inte har något rullande spar, vilket du förmodligen genom din starka budget redan har. Som du ser i exemplet ger kreditkortet dig en hel månads utgift som du istället kan lägga på spar, och så länge du ser till att återställa skulden till noll innan nästa gång du tar en skuld kommer det inte kosta dig en krona i ränta. Under tiden tjänar du ränta på dina pengar och eftersom du varje månad sköter dina utgifter på det här sättet kommer du på så vis årligen tjäna ränta på det belopp som motsvarar en vanlig månadsutgift för att hålla din levnadsstandard uppe. Du kan se det som en “räntebonus” eftersom du faktiskt utökar det sparbelopp som ger dig ränta, och detta helt utan kostnad. Utgifterna efter månad 1 är dubbelt så höga eftersom kreditkortsskulden från föregående månad betalas tillbaka innan ny kredit tas.

Bonus

Som du tidigare läst är konkurrensen om lånekunderna stenhård och den räntefria månaden är bara ett sätt för bankerna att övertyga dig om att välja just deras kreditkort. Ett annat knep de använder sig av är att erbjuda bonuspoäng för varje köp du gör. Dessa bonuspoäng kan sedemera omvandlas till presentcheckar eller t.o.m. kontanter. Bäst för din ekonomi är givetvis om du lyckas hitta ett kort som erbjuder kontanter i utbyte mot dina poäng. Såvida din bank inte erbjuder presentcheckar på någonting du vanligtvis lägger pengar på. Presentcheckar brukar nämligen ge mer värde per poäng eftersom de är begränsade till vad du kan använda de till.
 
En fördel som dyker upp genom att använa sig av rådet ovan är alla de bonuspoäng du samlar på dig genom att varje månad leva på ditt kreditkort. Dessa bonuspoäng ger dig ännu högre vinst genom att “leva på framtidens inkomster”. Räknar du in de kontanter eller presentcheckar du tjänar genom att använda ditt kort, blir din gratisränta genast mycket högre.

Reseförsäkring & Avbeställningsskydd

Denna fördel är den som flest förmodligen är medvetna om. Det är inte ovanligt att du får gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd även när du betalar din resa med bankkort. Kreditkorten har dock vanligtvis bättre förmåner än bankkorten. Har du redan tagit ett privatlån för att finansiera din resa kan det kännas tråkigt att lägga ytterliggare pengar på att köpa reseförsäkring.
 
Räknar du ihop allt detta; intjänad ränta genom gratis kredittid, utbetald bonus och pengarna du sparar genom att inte betala för reseförsäkring och avbeställningsskydd när du bokar resa ser du att det faktiskt kan löna sig att ansöka om ett kreditkort. Hemligheten är att hela tiden ha total kontroll på sin ekonomi och följa en välplanerad budget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>