Låna Gratis

Den lånemarknad som är mest utsatt för hård konkurrens är marknaden för snabblån. Eftersom lånen är uppbyggda för att snabbt låna ut en mindre summa pengar under en kort period har låneformen en hög effektiv ränta. Även om räntan inte brukar uppfattas som hög för låntagaren eftersom lånet tas över en väldigt kort period, motsvarar denna ränta den avkastning som kreditgivaren får på sitt lån. Då lånen är utformade för att gälla mindre belopp är det även lätt för företag att ansöka och få tillstånd för att bedriva denna form av kreditverksamhet. Det är alltså inte konstigt att marknaden flockas av kreditgivare som erbjuder snabblån.

Med tanke på den hårda konkurrensen gäller det, likt för de andra låneformerna, att till varje pris få dig som kund. Detta har lett till att de kreditgivare som är mest kapitalstarka har börjat erbjuda förstagångserbjudanden för att du som låntagare ska välja att låna av just de. Det är inte ovanligt att man erbjuds att ta sitt första lån helt utan effektiv ränta, det innebär alltså att du efter löptiden endast behöver betala tillbaka det belopp du lånat. Inga räntor, inga avgifter.

Erbjudandet skiljer sig vanligen åt mellan de olika kreditgivarna beträffande lånebelopp och återbetalningstid. Det finns många sätt du kan utnyttja dessa erbjudanden för att få en bättre privatekonomi. Antingen genom att tjäna pengar på ränta, eller genom minskade kostnader för att t.ex. köpa en tv på avbetalning. Jämför kreditgivare för att se vilka som som har detta erbjudande och hur mycket du kan låna, samt hur länge. När du har gjort din research har du förhoppningsvis en lista på kreditgivare som erbjuder gratis lån.

Låna för gratis avbetalning

Låt säga att du planerat att köpa en ny tv, du har inte råd nu men skulle ha råd att betala av den på en tremånadersperiod. Avbetalningserbjudanden från butiker kan vara attraktivt med lockande argument som att vara gratis, men så är sällan fallet. Den effektiva ränta, dvs räntan som även tar lånavgifter i beaktning brukar faktiskt vara ganska hög för dessa lån. Är dock avbetalningen helt fri från effektiv ränta är det alltid rätt väg att gå, även om du har pengarna idag. Spara de istället, medan du betalar av det du köpt tjänar du då ränta. För att få betala av måste du uppfylla kreditgivarens krav på din ekonomi. Det är förmodligen inga problem för din del, men gör du inte det kan denna lösning vara ett alternativ. Kreditgivarna som erbjuder snabblån ställer nämligen lägre krav på sina låntagare.

Börja med att sortera dina kreditgivare baserat på lånebelopp. Förhoppningsvis erbjuder någon av de dig att låna tillräckligt för att köpa din tv, och resterande tillräckligt mycket för att täcka upp för kommande betalningar minus det du betalar av från egen ficka. Låt oss titta på ett exempel:

 

 Månad 1  Månad 2  Månad 3  Månad 4
 – 6000:- (Inköp TV)  – 6000:- (Lån 1 återb.)  – 4000:- (Lån 2 återb.)  – 2000:- (Lån 3 återb.)
 + 6000:- (Lån 1)  + 4000:- (Lån 2)  + 2000:- (Lån 3)
 = 0:-  = -2000:- (Kontanter)  = -2000:- (Kontanter) = -2000:- (Kontanter)

Som du ser betalar du tvn kontant genom ditt första lån. När du nästa månad måste betala tillbaka lånet gör du detta genom att ta ett nytt, mindre, lån och lägger resterande från egen ficka. Nästa månad gör du samma sak, och fortsätter månad för månad tills dess att skulden för tvn är betald. Genom att göra detta har du skapat dig en gratis avbetalningsplan. Begränsningarna är endast i form av storleken på ursprungslånet, antalet kreditgivare med erbjudande om gratislån, samt storleken på dessa. Din avbetalning måste varje månad täckas upp av en kombination av ett nytt lån och pengar från egen ficka. Nyckelordet är som vanligt planering. Se dock upp, det finns risker som du kanske inte är villig att ta för att göra detta, se nedan.

Tjäna ränta på att låna

Du har säkert läst texten om hur du kan tjäna ränta på ditt kreditkort. Denna model kan givetvis användas även i detta syfte. Här måste dock ett varningens finger höjas. Varje kreditgivare tar vanligtvis en kreditupplysning varje gång du ansöker om lån. Det finns även de kreditgivare som erbjuder lån utan kreditupplysning, men dessa är tyvärr få och erbjudande om gratislån är sällsynt från dessa. Att ha för många kreditupplysningar registrerade på sig kan vara ett hinder när man ansöker om lån. Det är därför viktigt att hålla sig undan från både avbetalningsmodellen förklarad ovan, men framför allt att tjäna ränta genom att låna pengar gratis. Eftersom det rör sig om kort tid och små belopp är det inte lönsamt nog för att ta sig an risken att, när man verkligen behöver låna, inte blir godkänd som låntagare.

Låna för att betala av lån

Även om det aldrig är rekommenderat att använda ett nytt lån för att betala av ett gammalt görs det uppenbarligen. Det är inte ovanligt att arbetslösa tar snabblån som de senare får problem att betala tillbaka, och löser situationen genom att ta ett nytt. Vanligtvis leder detta till att skulden blir större och större på grund av att även räntan måste betalas, och till slut godkänns inte längre deras lånansökan. Försök primärt att bli skuldri genom andra sätt, men är lånet för stort för att kämpa bort innan löptiden är slut kan det vara befogat att ta ett nytt lån för att skjuta på ditt återbetalningsdatum. Vad kan då vara bättre än att använda sig av ett lån helt fritt från avgifter.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>