Risker med lån

Att prata lån ger ofta en obehagskänsla hos folk. Man är mer uppmärksam på ett låns kostnader och risker än dess fördelar, och det är som det ska vara. Försiktighet är nyckelordet när man ska låna. Alla inblandade i en lånesituation tar risker. Kreditgivaren riskerar att inte få sina pengar tillbaka, medan låntagaren riskerar att inte kunna betala tillbaka det han lånat. Det kan låta konstigt att båda parter är oroliga över risken för att samma sak ska inträffa, men det har sin förklaring i samhällets skyddsnät som är ett måste för att få kreditmarknaden att flyta på. Tyvärr är det dig som låntagare det drabbar hårdast om du inte lyckas betala tillbaka.

I det fall du inte lyckas betala tillbaka ditt lån det datum din kreditgivare kräver det av dig, kommer det att bli dyrare och dyrare för varje dag som går. Inte nog med att räntan fortsätter att ticka på, du kommer även bli tvungen att betala påminelseavgifter och dröjsmålsränta. Dröjer det ännu längre kan ditt ärende gå vidare till inkasso eller t.o.m. kronofogdsmyndigheten, mer om det kan du läsa nedan. I takt med att konkurrensen om lånen ökat har kraven på dig som låntagare minskat. Detta är mest tydligt inom låneformen snabblån, där riskerna anses som högst främst med anledning av de lågt ställda kraven på dig som låntagare. Många av de låntagare som tar snabblån är unga som inte har någon inkomst, men grundproblemet ligger förmodligen i varför de tar snabblån. Vad det är för kostnader de finansierar med hjälp av snabblån?

Tar du lån som du senare inte kommer ha möjlighet att betala tillbaka kan det ha stor negativ effekt på din privatekonomi framöver. Det är därför viktigt att budgetera för lånet innan du tar det, så du kan vara säker på att du klarar av att betala tillbaka. Det första som händer om du inte kan betala tillbaka är att skulden växer i allt högre takt ju längre återbetalningen dröjer. Därefter kan du, om det vill sig illa, få en s.k. betalningsanmärkning som kan göra det svårt för dig att få lån eller t.o.m. hyresrätt i framtiden. Nedan kan du läsa mer om varje steg i skuldpyramiden som startar den dag du passerar lånets förfallodag.

Risker med lån: 1) Påminnelse

Så fort förfallodatumet är passerat har kreditgivaren rätt att skicka en påminnelse. I de allra flesta standardavtal som kreditgivarna använder sig av finns en klausul om påminnelse och påminnelseavgift. Denna avgift tillsammans med den vanliga räntan som tickar på, samt dröjsmålsränta, gör att din skuld växer ganska rejält efter att du passerat förfallodagen för lånet. Hamnar du i denna situation och inte har möjlighet att betala tillbaka ditt lån finns det lånerbjudanden som du kan dra nytta av för att köpa lite tid. Detta är ingenting som i normalfallet rekommenderas, men i det här fallet kan du undkomma många avgifter genom att ta ett nytt lån för att täcka upp för det gamla.

Risker med lån: 2) Inkasso

Efter att det gått ytterliggare tid från dess att ditt lån skulle varit återbetalat och du fortfarande inte betalat av din skuld skickas ärendet oftast vidare till ett inkassobolag. Dessa bygger hela sin verksamhet på att driva in skulder och har rätt att ta ut ytterliggare avgifter för din försenade återbetalning. Kan du fortfarande inte betala skulden går ärendet vidare till kronofogden.

Risker med lån: 3) Kronofogden

Kronofogden har i uppgift att säkerställa att skulder blir återbetalda i Sverige. De har mandat att ta till vidare åtgärder såsom att utmäta din lön eller din egendom. De kan alltså ta över äganderätten till dina egendomar, både fast och lös, för att ersätta din skuld. Har du inkomst kan de se till att den går direkt till att återbetala dina skulder. Har du fortfarande inte möjlighet att betala din skuld när kronofogden blivit indragen bör du kontakta de och be om en avbetalningsplan för att underlätta för dig att betala tillbaka.

Risker med lån: 4) Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är inte, som många tror, registrerad av kronofogden. En betalningsanmärkning är en anteckning hos ett kreditupplysningsföretag om att personen i fråga misskött sina betalningar. Att ha en skuld hos kronofogden är dock ofta en tillräcklig anledning för att registrera en betalningsanmärkning. Får du en betalningsanmärkning kan det göra livet komplicerat de kommande åren. Det brukar bli mycket svårt, om inte omöjligt, att få ingå hyreskontrakt för bostad, mobilabbonemang osv. Även om det finns kreditgivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkning, brukar dessa bli mycket dyrare än vanligt. Betalningsanmärkningen finns vanligtvis registrerade i upp till tre år, men kan variera mellan olika kreditupplysningsföretag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>