Studielån

I Sverige ökar antalet studerande för varje år. Fler och fler börjar inse fördelarna med att vidareutbilda sig och åldern på de som söker till högskola eller universitet varierar kraftigt. Både äldre familjeföräldrar och ungdomar som kommer direkt från gymnasiet söker till att studera vidare. Självklart skiljer sig den ekonomiska situationen väldigt mellan alla olika typer av sökande, men öven livssituationen är en faktor som är avgörande för om de blivande studenterna är intresserade av studielån eller inte. Detta borde inte vara fallet. Av alla de sätt man kan spara pengar på genom lån du läst om såsom, spara ränta genom kreditkort och hur du kan utnyttja snabblånens förstagångserbjudande är detta förmodligen det starkaste rådet.

Varför studielån?

Det studielån som erbjuds av CSN i Sverige är långt mer förmånsfullt än något annat lån du kommer stöta på i framtiden. Naturligtvis är låneformen också omgiven av krav, men dessa skiljer sig åt från kraven på de vanliga låneformerna. Vanligtvis är det lättare att få låna ju bättre ekonomi och högre inkomst du har. Även villkoren för lånet brukar också bli lättare att förhandla till sin fördel ju bättre ekonomi du har. För studielånet är situationen dock den motsatta. För att bli godkänd för studielån får du endast ha en begränsad årsinkomst.

Många väljer att jobba hårt vid sidan av studierna, att bo kvar hos sina föräldrar, eller minska sin levnadsstandard på annat sätt för att slippa ta studielån. Grundtanken är smart, som student tjänar man inga pengar och att under den perioden minska på sina utgifter är alltid en bra idé. Att ta sig an extrajobb för att dryga ut kassan är naturligtvis bra även det. Vad som däremot är mindre smart med denna tanke är inställningen till studielån. Även om det kan ses som en “extra” skuld att bli av med när du i framtiden ska bli av med dina lån är det alldeles för förmånsfullt för att tacka nej till.

Även om du inte behöver ta studielån för att överleva, är det aldrig en bra idé att tacka nej till det. Studielånet kostar mindre i ränta än du kan få i ränta på de vanligaste sparkontona i Sverige. Binder du upp dina pengar kan du få många gånger högre ränta för dina sparpengar än du behöver betala för de. Det är alltså smart att ta studielån även när du egentligen inte behöver pengarna just nu. Nedan kan du läsa om två anledningar till varför det alltid är smart att ta studielån när du har möjlighet att ta det.

Tjäna ränta på ditt studielån

Under tiden du studerar kan du sätta in ditt studielån på ett sparkonto där du får ränta. Allra smartast är att binda pengarna på den tid du studerar, det brukar nämligen ge högre ränta om pengarna är låsta till ditt sparkonto. Lika viktigt som det är att du jämför olika låneformer, kreditgivare och lånerbjudanden när du ska låna, är det att jämföra sparkonton när du ska spara. Leta upp det konto där du kan få högst ränta för dina pengar. Se bara till att banken är skyddad av statens insättningsgaranti, annars riskerar du att förlora allt om banken går under.

För varje månad kommer ditt spar att öka, och den ränta du tjänar kommer att bli högre och högre för varje månad som går. Det brukar inte vara svårt att hitta sparkonton där du kan få minst tre gånger så hög ränta som du måste betala för lånet.

Ditt studielån efter studierna

Förhoppningsvis har du nu lyckats med ditt sparande. Genom att du lyckats hålla en stark budget har du inte behövt använda pengarna du fått från CSN. Du har sparat de och kommer du när du går ut ha en bra summa pengar. Alla de insättningar du gjort varje månad plus räntan du tjänat brukar normalt ge minst en kvarts miljon kronor efter tre års studier. Du är fri att använda pengarna till vad du vill, och det förmodligen bästa användningsområdet är att använda de som handpenning på din första bostad.

Kraven på kontantinsats har höjts, och samtidigt har bostäderna blivit dyrare. Bolån anses vara den billigaste och säkraste låneformen vi har i Sverige, men studielån slår den faktiskt med hästlängder. Räntan på ett bolån motsvarar ungefär den ränta du fått på ditt sparkonto under tiden du studerat. Använder du då dessa pengar för att betala av på din bostad har du lyckats få ett bolån till en tredjedel av den normala räntan.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>