Varför snabblån?

Sms-lån, som allt oftare kallas snabblån är en smutskastad låneform och branschen får ofta höra att de tar ockerräntor för sina korta och förhållandevis små lån. Den vanligaste och även hårdaste kritiken riktas inte sällan mot att snabblån har låga krav på sina låntagare. Med hjälp av detta har många ungdomar utan fast inkomst kunnat låna pengar för att kunna köpa någonting de annars inte haft råd med. När sedan återbetalningskravet kommer en månad senare har de inte haft möjlighet att betala tillbaka lånet och därigenom till slut hamnat hos kronofogden. Trots detta så fortsätter marknaden att växa. Finns det några fördelar med att ta ett snabblån? Vad är största anledningen till att svenskar tar snabblån trots den hårda kritiken som förmodligen inte undgått någon.
 

Snabblån – Låntagarens perspektiv

För att utröna hur en som tar ett snabblån resonerar är det bäst att börja med att ta reda på vad de använt pengarna de lånat till. Tyvärr är underlaget litet för att kunna klargöra detta, och endast en undersökning verkar ha gjorts. Denna undersökning var ett samarbete mellan kronofogdmyndigheten och konsumentverket, och de som tagit snabblån tillfrågades vad de använt pengarna till. Undersökningen gjordes genom communityn playahead och besvarades av 12 220 personer. Med anledning av playaheads målgrupp har tyvärr frågan endast besvarats av åldersgruppen 18 till 25 år vilket kan förmodas påverka resultated något. Topplistan ser ut som följer:
 
1) Konsumtion och shopping
Majoriteten (37%) av de som besvarat enkäten uppgav att de använt sitt snabblån till shopping. Vanligtvis av elektronik, kläder eller andra former av konsumtionsvaror.
 
2) Löpande kostnader
Av de tillfrågade svarade 29% att de använt pengarna för att betala räkningar, såsom mobilräkning, hyra eller liknande. Man kan anta att de gjort detta för att skjuta upp betalningen till en bättre månad. Detta eftersom räkningen för nästa månad, samt låneräkningen måste  betalas nästa månad.
 
3) Nöjen och Resor
28% av de tillfrågade svarade att de använt pengarna för att få guldkant på tillvaron genom att resa eller spendera pengarna på andra former av nöjen.
 
4) Betala av lån
Av de som tillfrågats svarade hela 16% att de använt pengarna för att betala av andra lån. Detta kan vara ett sätt att lura systemet. Man kan t.ex. utnyttja förstalånserbjudanden för att på så vis låna pengarna över längre period, eller utforma en gratis avbetalning.
 
5) Andra syften
15% svarade att de använt pengarna till andra syften. Dessa uppgavs ofta vara t.ex. alkohol, droger eller mat. Därmed kan man tycka att dessa 15% passar bättre under ”Nöjen och Resor”.
 
Lägg nu märke till att undersökningen riktats till unga, och speglar nog hur ungdomar spenderar sina pengar generellt, vare sig det är lånade eller egna pengar. Av de som svarade på enkäten var 60% 18-19 år, och kan därmed antas sakna inkomst. Man kan tänka sig att resultaten sett annorlunda ut om man tillfrågat ett större ålderspann då ungdomars kostnader är helt annorlunda från t.ex. en familjefar eller en pensionär. Ungdomar verkar spendera pengar de ännu inte har, helt utan eftertanke. Detta är väldigt riskabelt när man tar lån, och kan leda till en obetald skuld som påverkar privatekonomin för all framtid.
 

Kreditgivarnas perspektiv

Som du läste tidigare får media kreditgivarna att framstå som blodsugande vampyrer som bara är ute efter att tjäna en hacka på bekostnad av köpsugna personer med dålig privatekonomi. Detta är dock bara en biprodukt av att dessa låneföretag poppat upp. Få människor är onda, och bakom dessa företag finns personer som är precis som du och jag. Därför kan du här nedan läsa information om vad kreditgivarna själva uppger och resonemang kring varför dessa lån anses vara så höga.
 
Surfar man runt på hemsidorna från de kreditgivare som erbjuder snabblån uppger de ofta att man finns där med snabba pengar för att täcka upp när oväntade utgifter dyker upp. Dessa kan naturligtvis bero på vad som helst. Vi vet väl alla hur förödande en dyr tandläkarräkning kan vara för månadsbudgeten.
 
Beträffande kraven har många av kreditgivarna faktiskt höjt dessa, då främst när det kommer till ålder. Kreditgivarna gör ju faktiskt en förlust i de fall där de beviljar lån som senare inte kan betalas tillbaka. Man har nu insett att tonåringar i allt större utsträckning saknar både inkomst och verkligt behov för att ta ett snabblån. Många har därför höjt sin åldersgräns till åtminstone 20 år, i vissa fall t.o.m. högre.  Förr var det svårt att hitta snabblån med längre löptid än 30 dagar, idag finns oftast möjligheten att skjuta upp eller dela upp sin betalning. För större lån är oftast detta planerat ifrån det datum man tar lånet. Detta gör att ditt lån inte lika snabbt hamnar hos kronofogden.
 
Räntan kan tyckas skyhög, åtminstone när man ser den effektiva räntan som i många fall kan vara över tusen procent. Det gäller dock att förstå vad effektiv ränta är. Syftet för räntemåttet skiljer sig nämligen avsevärt från upplägget för snabblån. Ett snabblån är ett lån på ett litet belopp som är tänkt att löpa under kort tid. För varje lån som beviljas, t.o.m. ansöks, kostar detta för kreditgivaren, dessa kostnader flyttas såklart över på dig som låntagare för att kreditgivaren ska kunna tjäna sina pengar. Värt att tänka på är att den effektiva räntan faktiskt representerar hur mycket pengar kreditgivaren tjänar om lånet löper felfritt över ett år. Naturligtvis med avdrag för kostnader för kontroll av ansökande osv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>